Význam, vlastnosti a výzvy európskeho handicapu vysvetlené

Peter Varga
29 apríla, 2024
138 Views
european handicap

Európsky handicap je jedným z najrozšírenejších typov stávkovania. Zdá sa byť dostatočne jednoduchý na pochopenie, takže mnoho ľudí má tendenciu staviť bez premýšľania o jeho zvláštnostiach. Medzitým, niektoré sú. Tu budeme hovoriť o význame európskeho handicapu, jeho charakteristikách, výhodách a nevýhodách.

Čo znamená európsky handicap?

Táto forma stávkovania zahŕňa pridanie virtuálnych skóre jednému tímu a zodpovedajúce zníženie druhému. Spravidla sa handicap dáva strane, ktorá má podľa bookmakera menšiu pravdepodobnosť výhry. V tomto ohľade je európsky handicap podobný handicapovému stávkovaniu vo všeobecnosti, o ktorom sme podrobnejšie hovorili v našom predchádzajúcom článku.

Európsky handicap (skrátene EH) má však niektoré zvláštnosti. Po prvé, môže byť označený iba celými číslami. Príkladom európskeho handicapu môže byť:

  • Tím A, outsider a domáci tím, dostane EH (+2).
  • Tím B, otvorený líder, dostane EH (-2).

Keď si hráč vyberie EH1 (+2), očakáva, že domáci tím neprehrá alebo bude prehra minimálna. Ak domáci tím prehrá o 3 góly alebo viac, vyhráva bookmaker. Ak je rozdiel presne 2 góly, stávkar nezíska zisk, ale počiatočná suma sa vráti.

Handicapy na favoritov sa počítajú rovnakým spôsobom. Pri stávke na EH1 (-2) musí domáci tím dosiahnuť drvivé víťazstvo (3:0, 4:1 atď.), aby bookmaker vyplatil výhru. Ak je skóre iba 2:0 alebo 3:1, vykoná sa vrátenie peňazí, inak dostane bookmaker všetky peniaze.

Po druhé, európsky handicap predpokladá tri možné výsledky: víťazstvo tímu A, víťazstvo tímu B alebo remízu. Tretia vlastnosť vyplýva z druhého bodu. Počet možných výsledkov hry je väčší ako pri ázijskom handicape; stávkari majú teda viac možností staviť na výsledok. To robí európsky handicap vzrušujúcejším a nepredvídateľnejším.

Ktorí bookmakeri ponúkajú stávky na európsky handicap?

Odporúčam 20bet a 22bet. Moje recenzie a aktuálne registračné odkazy nájdete tu a tu.

Výhody a nevýhody európskeho handicapu

Európsky handicap má dlhú históriu a je široko rozšírený na rôznych trhoch. A nie je to prekvapujúce, vzhľadom na významné výhody týchto typov stávok. Budeme sa zaoberať iba hlavnými v nasledujúcej tabuľke:

VýhodyPopis
Rôznorodosť športovFutbal sa tradične považuje za najlepší šport pre tento formát stávok. Európske handicapy však fungujú aj pre basketbal, ľadový hokej, bejzbal, tenis atď.
Vyššie kurzyMožnosť troch výsledkov a vysoká nepredvídateľnosť znižuje riziká pre bookmakerov, a preto ponúkajú vyššie kurzy.
Možnosť staviť na remízuTento výsledok môže mať nižšiu pravdepodobnosť, ale v prípade takéhoto výsledku získa stávkar väčší zisk.

Pred stávkovaním s európskym handicapom je potrebné zvážiť aj niektoré jeho nevýhody:

NevýhodyPopis
Žiadna možnosť výberuNa rozdiel od bežného alebo ázijského handicapu, táto stávka môže buď vyhrať alebo prehrať.
Nutnosť naučiť sa stratégieKvôli variabilite výsledkov nestačí jednoduchý výpočet. Nováčikovia by mali poznať aspoň základné stratégie pre úspešné stávkovanie.
Obmedzené ponukyNie všetci bookmakeri poskytujú tento typ stávky.

Kvôli potenciálnym nevýhodám sa nováčikovia môžu vyhýbať stávkovaniu s európskym handicapom. V skutočnosti však tieto stávky nie sú až také zložité. Stačí vedieť, čo je európsky handicap, a mať predstavu o stávkových stratégiách. Stávkari môžu tiež venovať čas štúdiu rovnováhy strán zapojených do udalosti, vrátane ich motivácie, formy a štatistík atď. Tieto informácie a použitie nástrojov, ako je kalkulačka európskeho handicapu, im umožnia robiť informované rozhodnutia.

Závery o stávkovaní na európsky handicap

Európsky handicap môže byť riskantnejší ako iné formy športového stávkovania. Zároveň však spestruje skúsenosti hráčov a umožňuje im staviť na outsidera alebo získať viac vzrušenia z menej predvídateľných výsledkov. Aby boli takéto stávky úspešné, odporúča sa zvážiť daný handicap a komplexne analyzovať športovú udalosť.

Autor Peter Varga

Volám sa Peter Varga. Ako odborník na športové stávkovanie pravidelne píšem na svojom webe o stávkových spoločnostiach, stávkových systémoch a online kasínach. Vytvoril som sprievodcu svetom hazardných hier na Slovensku. Moja vášeň a znalosti mi umožňujú poskytovať čitateľom najnovšie informácie a najlepšie rady.